بازرسی کالا در مبدا چیست؟ مراحل، روش انجام و صدور گواهی بازرسی

بازرسی کالا در مبدا چیست؟ مراحل، روش انجام و صدور گواهی بازرسی
آنچه در این مطلب خواهید خواند

خریدار و وارد کننده کالا از کشورهای خارجی همواره این نگرانی را دارد که نمی‌تواند مطمئن شود کالای وارداتی با سفارش تطابق کاملی خواهد داشت یا خیر. این موضوع به ویژه زمانی اهمیت پیدا می‌کند که کالای خریداری شده جزو محصولات با تاریخ انقضا و تجهیزات صنعتی با هزینه‌های هنگفتی باشد. در این شرایط همکاری با شرکت‌های بازرسی کالا در مبدا ضرورت پیدا می‌کند. این شرکت‌ها با اعزام بازرس به مبدا کالا، عملیات بازرسی را پیگیری می‌کنند تا پس از صدور گواهی بازرسی کالا، تاییدیه برای تحویل محصول در مقصد به خریدار اطلاع داده شود.

دریافت گواهینامه بازرسی کالا در مبدا در چنین شرایطی این اطمینان را به خریدار می‌دهد که فروشنده محصول را مطابق با تعهدات قرارداد و سفارش ثبت شده به مقصد ارسال خواهد کرد. حال که با اهمیت این موضوع تا به این جای مطلب آشنا شدیم، از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این نوشته از وبلاگ پویا پرتو همراه ما باشید تا اطلاعات جامع‌تری در رابطه با بازرسی کالا در مبدا، روش‌های انجام این نوع بازرسی و مراحل صدور گواهی بازرسی کالا در مبدا را شرح دهیم.

بازرسی کالا در مبدا چیست؟

بازرسی کالا در مبدا که به انگلیسی Inspection at Origin نام دارد، به نوعی بازرسی گفته می‌شود که توسط شرکت‌های بازرسی کالا در مبدا و قبل از بارگیری و ارسال به کشور مقصد، توسط خریدار و براساس قوانین کشور مقصد انجام می‌گیرد.

در واقع بازرسی کالا در مبدا قبل از حمل، بسته بندی و بارگیری کالا در مبدا انجام می‌گیرد تا ارزش، کیفیت و کمیت کالا مطابق با قرارداد فی‌مابین خریدار و فروشنده و اعتبار اسنادی، توسط بازرس بررسی و ارزیابی شود. علاوه‌براین در این مرحله با توجه به توافق خریدار و فروشنده و قرارداد با شرکت بازرسی کالا، امکان بازرسی مواردی مانند بسته‌بندی، بارگیری و بازرسی قبل از حمل نیز وجود دارد. به عنوان مثال اگر کالای سفارشی شما نیاز به بسته‌بندی خاصی دارد، باید این مورد در بندهای قرارداد یا مشخصات ارسالی به شرکت بازرسی ذکر شود؛ در غیر این صورت شرکت بازرسی، بازرسی در مبدا را مطابق با عرف جاری، استانداردهای کالا و بسته‌بندی معمول توسط فروشنده بررسی می‌کند.

«توجه داشته باشید که خریدار کالا باید حدود و موارد بازرسی کالا را قبل از عقد قرارداد با شرکت بازرسی، به فروشنده یا سازنده کالا اطلاع دهد. در صورت عدم موافقت فروشنده یا سازنده با حدود قرارداد بین شرکت بازرسی و خریدار، شرکت بازرسی کالا هیچ مسئولیتی را در قبال مشکل پیش آمده برعهده نمی‌گیرد.»

بازرسی کالا فرآیندی است که به‌منظور اطمینان از کیفیت، کمیت و انطباق محصولات با استانداردها و مشخصات تعیین‌شده انجام می‌شود. این بازرسی می‌تواند در مراحل مختلفی از جمله مبدا، حین تولید و مقصد صورت گیرد. برای آشنایی بیشتر با مفهوم بازرسی کالا و انواع آن، می‌توانید به مقاله «بازرسی کالا چیست؟ انواع بازرسی کالا و نحوه صدور گواهی بازرسی» مراجعه کنید.

مراحل انجام بازرسی کالا در مبدا

زمانی که کالایی را از کشورهای خارجی تهیه و خریداری می‌کنید، این حق را دارید که قبل از نهایی شدن خرید و بسته‌بندی و بارگیری محصول، از کیفیت، کمیت و ارزش آن مطابق با تعهدات قرارداد با فروشنده اطلاع کسب کنید. در چنین شرایطی نحوه اطلاع از کیفیت، کمیت و مشخصات دقیق کالا به 2 روش امکان‌پذیر خواهد بود:

  • روش اول این که خریدار به کشور و مبدا تولید کننده کالا مراجعه کند و کیفیت کالا را بررسی کند.
  • روش دوم به این صورت است که بررسی و ارزیابی کالا را به شرکت بازرسی بین‌المللی بسپارید تا به صورت تخصصی محصول و کالای مدنظر شما را بازرسی کنند و در آخر گواهی بازرسی کالا در مبدا را برای اطمینان خاطر خریدار و با توجه به قوانین کشور مقصد صادر کنند.

روند بازرسی کالا در مبدا

روش دوم متداول‌ترین راهکار برای بازرسی کالا است و معمولا به ندرت خریدار روش اول را برای بررسی کالا انتخاب می‌کند. برای انجام بازرسی کالا در مبدا توسط شرکت‌های بازرسی کالا چندین مرحله پیگیری می‌شود که با هم مرور می‌کنیم:

1. توافق دوطرفه با فروشنده توسط خریدار برای بازرسی کالا در مبدا

قبل از بستن قرارداد با شرکت بازرسی کالا لازم است خریدار در خصوص این مسئله و بندهای بازرسی با فروشنده یا شرکت سازنده کالا توافقات لازم را انجام دهد.

2. قرارداد با شرکت بازرسی کالا

پس از توافق خریدار و فروشنده قراردادی رسمی بین شرکت بازرسی کالا و خریدار کالا بسته می‌شود تا با توجه به بندهای قرارداد، شیوه بازرسی، مراحل و نحوه انجام آن مشخص شود.

3. ارسال مشخصات و مدارک به شرکت بازرسی کالا

تمامی مدارک و اسناد مدنظر خریدار برای بازرسی (از مشخصات فنی گرفته تا نقشه، بروشور و خواسته‌های دیگر) باید حداقل 2 هفته قبل از اعزام بازرس به مبدا به شرکت بازرسی تحویل یا اطلاع داده شود. در صورتی که برخی موارد مهم به شرکت بازرسی اطلاع داده نشود، شرکت بازرسی، بازرسی در مبدا را مطابق استانداردها و عرف جاری بازرسی انجام می‌دهد. بنابراین در درج و ارسال اطلاعات بازرسی نهایت دقت را به خرج دهید.

4. انتخاب و اعزام بازرس کالا به مبدا

پس از نهایی شدن قرارداد و ارسال اطلاعات و اسناد به شرکت بازرسی، شرکت موظف است در مکان و زمان مقرر شده، بازرس کالا را به مبدا اعزام کند.

5. انتخاب رندوم کالا و شروع بازرسی

بازرس در مبدا با انتخاب کالا به صورت تصادفی و رندوم، مراحل بازرسی را مطابق با استانداردها، اسناد و قرارداد بین طرفین معامله آغاز می‌کند.

6. انطباق مدارک، مشخصات، استانداردها و اعتبار اسنادی با کالا

پس از انجام ارزیابی‌ها و بررسی‌های کالا، بازرس مدارک و مشخصات کالا را با مدارک و اسناد ارسالی و بندهای قرارداد مقایسه و گزارش بازرسی کالا را تهیه می‌کند.

7. اطلاع رسانی به فروشنده و خریدار در صورت مشاهده نقص و عیوب

بعد از اتمام مراحل بازرسی، در صورت مشاهده نقص و عیوب و عدم انطباق کالا با بندهای قرارداد و اسناد، بازرس گزارش را به کارفرما ارسال می‌کند.

8. بازرسی مجدد پس از رفع نواقص و عیوب کالا

در صورتی که مشکل پیش آمده برطرف شود، بازرسی کالا مجدد انجام می‌گیرد و مراحل بازرسی دوباره از سر گرفته می‌شود و گزارش نهایی آماده می‌شود.

9. تکمیل گزارش صدور گواهی بازرسی کالا در مبدا

با نهایی شدن گزارش، بازرس با تایید کالا و انطباق دادن آن با اسناد، مدارک و مشخصات کالا، گواهی کالا در مبدا را صادر می‌کند.

ارائه گزارش بازرسی کالا در مبدا

گواهی بازرسی کالا در مبدا

شرکت بازرسی کالا موظف است بازرسی را طبق قرارداد و به صورت دقیق و همه جانبه انجام دهد و در صورت تایید کالا، گواهی بازرسی کالا در مبدا را صادر کند. با این حال اگر بازرس کالا را تایید نکند و گواهی را صادر نکند، به دلیل مشکل پیش آمده طرفین معامله باید آن را با مذاکره حل کنند و اگر مشکل قابل حل نبود، پیگیری از طریق مراجع قانونی ادامه‌دار خواهد بود.

کالاهایی که در کشور مبدا یا مقصد بازرسی می‌شوند، در صورت تاییدیه، گواهی بازرسی کالا را تحت عنوان COI دریافت می‌کنند. این گواهی به ویژه برای کالاهایی اهمیت دارد که مشمول استاندارد اجباری هستند و لازم است کیفیت این محصولات براساس استاندارد اجباری سنجیده شود.

«در پایان در نظر داشته باشید که شرکت بازرسی کالا یک نهاد مستقل است و هیچ شخص حقیقی و حقوقی نمی‌تواند بازرس را مجبور به صدور و یا ابطال گواهی بازرسی کند.»

خدمات بازرسی کالا در مبدا با شرکت بازرسی بین‌المللی پویاپرتو

کسب اطمینان در خصوص کیفیت کالای وارداتی، با پروسه بازرسی کالا در مبدا ممکن می‌شود تا یکی از دغدغه‌های مهم تجار و فعالان بخش بازرگانی در این زمینه رفع شود. گسترش این موضوع در سطح جهانی به اندازه‌ای بوده که امروزه بسیاری از معاملات، وابسته به بازرسی کالا در مبدا است تا از کیفیت، مرغوبیت، ارزش و انطباق کالا با بندهای معامله و اسناد اعتباری اطمینان حاصل شود.

شرکت بازرسی کالا پویا پرتو با بیش از 20 سال سابقه، بازرسی بین‌المللی کالاهای وارداتی و صادراتی، بازرسی در مبدا و مقصد و بازرسی پیش از حمل را در بخشی از کارنامه کاری درخشان چندین ساله خود گنجانده است. تیم بازرسی پویا پرتو با بیش از 10000 ظرفیت بازرسی سالانه و متشکل از نزدیک به 100 نیروی انسانی مجرب و حرفه‌ای، آماده عقد قرارداد با شرکت‌ها، مجموعه‌ها، کسب‌وکارها و صنایع در زمینه بازرسی کالا است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره 04134751403 با ما در ارتباط باشید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.